Burgerberaad toekomstig wonen
Er moet een huisvestingsbeleid komen
Gepubliceerd: 28 juni 2024
Doorstroming en hoogbouw
Werkgroep nummer twee, ofwel werkplaats 2 zoals het in Burgerberaad termen heet, heeft ook nagedacht over wonen maar meer gericht op de wensen van de inwoners van Schagen. En die wijken wel enigszins af van waar er in de gemeente lang vanuit is gegaan. De nadruk heeft altijd wel gelegen op woonwijken voor starters en jonge gezinnen maar in deze aanbeveling komt het woord senioren toch meer voor. Ook het ‘hoogbouw’ principe waar de raad altijd scherp op was wordt niet als de redding van Schagen gezien. Hieronder de samenvatting van de bevindingen van het Burgerberaad.
Levensbewust wonen
Wij willen als werkplaats graag dat er een huisvestingsverordening/beleid wordt opgesteld, zodat daarin belangrijke punten kunnen worden opgenomen, waarmee we zorgen dat wonen in de toekomst in onze gemeente wordt geborgd. Daarbij willen we graag dat de gemeente het levensbewust wonen gaat promoten, zodat voor iedereen een passende woning bij elke levensfase beschikbaar komt.
Voorrang aan eigen inwoners
In het beleid moeten voorzieningen worden opgenomen die het mogelijk maken dat mensen een woning kunnen aanschaffen. Denk hierbij aan het voorrang geven aan mensen uit de eigen gemeente, maar ook aan het verzorgen en uitbreiden van de startersleningen en het bouwen van de vroegere “premie A woningen”. Door gericht te bouwen, tijdelijke woningen zoals prefab of tiny houses toe te staan en een extra woning op het eigen erf te plaatsen zorgen we voor snelle beschikbaarheid van toegankelijke woningen.
Woonwensen
Om het mogelijk te maken dat we voor iedereen een passende woning hebben, moet de gemeente afdwingen dat wooncompagnie en projectontwikkelaars meewerken aan het aanbieden van de juiste passende woningen die worden gevraagd door de burgers. Zowel verhuur als verkoop partijen moeten hier rekening mee houden. Bij nieuwe bouwprojecten is het belangrijk om te luisteren naar de burgers en de bouw te laten aansluiten bij deze
woonwensen.
Goedkopere alternatieven zoeken
Door bewoners inzicht te geven in niet alleen de aanschafprijs, maar in de totale woonlasten kan dit helpen voor de bewoners om een goede, andere keuze te maken. Hierbij spelen niet alleen de hoogte van de hypotheek of de huur een rol, maar ook de energielasten en het onderhoud aan de woning.
Diverse woonvormen kunnen aansluiten op de behoeften van de bewoners. Denk hierbij aangemengde hofjes, waarbij zowel oudere als jongere bewoners kunnen wonen. Ook het plaatsen van beneden- en bovenwoningen bieden een goedkoper alternatief voor meerdere doelgroepen. Door op bepaalde locaties hoogbouw (max 8 woonlagen) toe te staan zorgt ervoor dat op een relatief kleine oppervlakte veel mensen woonruimte kunnen vinden.
Dus een huisvestingsbeleid vanuit de gemeente en het promoten van het levensbewust wonen zijn voor ons de belangrijkste.