Burgerberaad Schagen
Voorstel tot instellen burgerberaad op gebied van leefbaarheid
Gepubliceerd: 28 april 2023
Burgerakkoord
Voorgesteld wordt om in Schagen een burgerberaad te gaan houden. Er wordt een groep van 300 inwoners
geselecteerd om een burgerberaad te houden wat moet leiden tot een burgerakkoord met daarin voorstellen om
de leefbaarheid in de hele gemeente Schagen op hetzelfde niveau te houden of te verhogen. Dit voorstel zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Voorgesteld besluit
1. In te stemmen met het opzetten van een burgerberaad
2. In te stemmen met het onderwerp voor het burgerberaad: “Leefbaarheid”;
3. In te stemmen met een extra budget
4. een partnerovereenkomst met betrekking tot het burgerberaad af te sluiten
Aanleiding
De gemeenteraad van Schagen wil graag invulling geven aan bestuurlijke vernieuwing. Als start is een beeldvormende avond gehouden over bestuurlijke vernieuwing op 23 november 2022. Hiervoor kon iedereen zich aanmelden en ook zijn er random mensen uitgenodigd. De opkomst was niet heel hoog maar wel voldoende voor een boeiende en leerzame avond. Naar aanleiding van deze avond heeft het presidium een werk- en klankbordgroep ingesteld om een burgerberaad te gaan houden. Dit raadsvoorstel is daar het resultaat van.
Beoogd resultaat
Met het instrument burgerberaad willen wij de burgerparticipatie een nieuwe impuls geven. De burger voelt zich vaak niet vertegenwoordigd door de politiek en bij de huidige vormen van participatie is het vaak alleen reageren op bestaande plannen waarbij slechts beperkte wijzigingen mogelijk zijn. Met het burgerberaad Leefbaarheid krijgen 300 random gekozen inwoners de gelegenheid om, zonder politieke inmenging, voorstellen te doen om de leefbaarheid in de kernen van de gemeente Schagen te behouden of te vergroten.
Kaders
Met behulp van loting wordt een zo groot mogelijke diversiteit van deelnemers uitgenodigd. 10.000 inwoners (vanaf 16 jaar) worden geloot uit de basisregistratie van Schagen en ontvangen een uitnodiging. Bij over-aanmelding wordt een 2e keer geloot, waarbij we corrigeren op demografische kenmerken, herkomst en rol. Naast de gelote burgers is er ook een rol weggelegd binnen het burgerberaad voor werkgevers, politici en bestuurders. Deze worden op naam uitgenodigd. Daarnaast kunnen ambtenaren zichzelf aanmelden, net als vrijdenkers: een inwoner die niet is ingeloot maar zichzelf aanmeldt. Deze groepen vormen in totaal niet meer dan 40% van het burgerberaad. Bij over-intekening wordt er geloot. Om mensen te stimuleren om zich aan te melden zetten wij diverse communicatiestrategieën in en stellen we een dagvergoeding beschikbaar voor de deelnemers.
Maatschappelijk draagvlak
Binnen het burgerberaad komen vooral de inwoners aan het woord. Door het sluiten van de partnerovereenkomst door de gemeenteraad met G1000, een onafhankelijke stichting opgericht door betrokken burgers. G1000 vindt het belangrijk dat inwoners zelf beslissen over wat er gebeurt in hun land stad of dorp. En zo wordt de zelfstandigheid van het burgerberaad geborgd. Bij de gemeenteraad is het draagvlak voor het burgerberaad groot. De inwoners die op de avond van 23 november aanwezig waren, reageerden heel positief op het idee van een burgerberaad.