Burgerberaad
Moet de participatie wijken voor een burgerberaad?
Gepubliceerd: 21 april 2022
De politiek kan het niet alleen
In een burgerberaad buigt een gelote groep inwoners zich over een complex maatschappelijk probleem. Anders dan de Tweede Kamer vormt de groep een goede afspiegeling van de samenleving – een soort mini-Nederland dus. De deelnemers laten zich grondig informeren door experts en ervaringsdeskundigen, en gaan met elkaar op zoek naar oplossingen die het gemeenschappelijk belang dienen.
Dat doen ze door zich samen te ‘beraden’, of met een duur woord: te ‘delibereren’. Bij deze manier van overleg gaat het er niet om anderen te overtuigen van jouw mening, maar om te zoeken naar common ground en van daaruit oplossingen te bedenken. Geen debat dus, maar dialoog. Geen meningenoorlog, maar uitwisseling van perspectieven.
Burgerberaad in Schagen? De cijfers spreken!
Afgelopen dinsdagavond werd een presentatie gehouden voor de negen fractievoorzitters over de online verdeling van de meningen over actuele onderwerpen in de Gemeente Schagen. Het betrof meningen uit de online enquête “Mijn Stem” voorafgaande aan de verkiezingen van maart 2022.
Veel inwoners vinden het een goed idee
Ruim 10.000 inwoners van de ruim 37.000 kiesgerechtigden gaven digitaal hun mening. Eén van de vragen was: “De gemeente stelt een Burgerberaad in” en gaf zo bleek een goed beeld van de actualiteit rond participatie. Daarbij werd aangegeven dat 56% het een goed idee vindt en 26% was neutraal. Een kleine 20% heeft geen affiniteit met het onderwerp voor bestuurlijke vernieuwing.
Gelet op deze cijfers ligt het in de lijn dat de nieuwe coalitie van Schagen dit onderwerp gepaste aandacht geeft op basis van het aantoonbare draagvlak in onze gemeente. Voor meer informatie omtrent het Burgerberaad, klik hier.