Bijna 4 mei!

Vrijheid is bijzonder...

Bijna 4 mei!

Dag flessevrienden…

Ik zie mezelf in een flits zo weer zitten, klokslag acht, bij mn ouders thuis, tv- aan… gewoon zwart wit… onvoorstelbaar haast he, nu ! Mijn vader en moeder aan een bakkie, en ik, ik mocht fris, iets wat alleen anders voorbestemd was voor de zaterdagavond onder “Een van de acht” of de zondagmiddag met tuc-koekies…

Fakkels, vlaggen, bloem-kransen, treurnis, hoogwaardigheidsbekleders… gewone mensen, met verdriet…

Mijn ouders waren zeer koningsgezind… alle feestelijkheden hieromtrent volgde mijn moeder op de voet, en mijn vader, en dus ook wij werden daar in meegezogen… heb t nooit als truttig ervaren, meer altijd gezien als een verrijking. Ze zijn een mooi visitekaartje voor ons land… zei mn goede oude vadertje altijd, trekkend aan zn pijpje met tabak van “Troost”.

En zo zie ik t ook… als een visitekaartje, het koninklijk huis…

Waalsdorpervlakte, of De Dam, ze kwamen elk jaar voorbij… en mijn statige mams liet zo nu en dan er es een traan… ze zullen wat beleefd hebben mijn ouders… mn moeder haalde al piepers op de fiets met opa, tot ver vanuit Friesland, en mijn vader zat ondergedoken in Nieuw-Amsterdam.

Spannende jaren, en veel hebben ze er niet over verteld, maar de verhalen die ze deelden waren heftig…

4 Mei straks, en ook ik zit voor de buis. Al jaren. Denk & gedenk even hen die vochten voor onze vrijheid, denk aan mijn ouders… mn grootouders en iedereen die deze tijd mee heeft meegemaakt… maar denk ook aan t NU. Achterom kijkend naar het afgelopen jaar, waarin we ernstig gekort zijn in onze ooit verworven vrijheden.

Kweetniet, hoe t met jullie zit, maar ben blij dat we met zeer kleine stapjes eindelijk weer es wat mogen…

Ook ik weet de antwoorden niet… op alle vraagstukken en hoe het wel en hoe niet moet, lees…. mag,  maar weet WEL dat vrijheid bijzonder is… vrijheid om te doen en te laten wat je wil, te zijn wie je bent… en te zeggen wat je vindt.. je eigen keuzes te mogen maken.

En ik zit 4 mei voor de buis,

met een bakkie…

En jij?