Belastingaanslag
De WOZ is de deur uit
Gepubliceerd: 26 februari 2021
Gemeentelijke aanslagen verstuurd
Inwoners en bedrijven hebben recentelijk de befaamde WOZ aanslag in de bus gekregen.
Eigenlijk klopt de term WOZ-belasting niet. Er is namelijk geen ‘WOZ-belasting’, maar er zijn wel een hele hoop belastingen waarvan de hoogte bepaald wordt door de WOZ-waarde. Daarom noemen wij alle belastingen die direct of indirect betrekking hebben op de WOZ-waarde, WOZ-belastingen. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende WOZ-belastingen voor eigenaren van een koopwoning.
Onroerendezaakbelasting (OZB)
De onroerendezaakbelasting (OZB) is wellicht de meest bekende belasting, omdat deze het meest direct verband houdt met de WOZ-waarde. De OZB staat zelfs op je WOZ-beschikking en wordt daarom vaak direct herkend als de WOZ belasting. Het is belasting die je betaalt omdat je een koopwoning bezit. Deze belasting komt ten goede aan jouw gemeente en levert alle gemeenten gezamenlijk jaarlijks meer dan 4 miljard euro op. De inkomsten worden gebruikt voor alles wat je gemeente doet. Je gemeente mag dit bedrag namelijk vrij besteden. Het belastingpercentage is in iedere gemeente verschillend.
Waterschapsbelasting
In de meeste gemeenten wordt deze heffing geheven samen met de onroerendezaakbelasting. De waterschapsbelasting staat dus meestal ook op je WOZ-beschikking. Sommige gemeenten hebben het gesplitst. In dat geval ontvang je een aparte heffing. De waterschapsbelasting gaat naar het waterschap; een organisatie die alles regelt op het gebied van water in jouw regio.
Inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait)
Via het eigenwoningforfait van de inkomstenbelasting betaal je het meeste van alle WOZ-belastingen, vaak nog meer dan de OZB en waterschapsbelasting bij elkaar. Helaas zie je deze belasting niet zo gemakkelijk omdat hij verstopt zit in je inkomstenbelasting. Een percentage van de WOZ-waarde van je woning wordt opgeteld bij jouw inkomen.
Schenk- en erfbelasting
Beide belastingen hebben met elkaar gemeen dat ze worden geheven wanneer een woning overgaat naar een ander persoon zonder verkocht te worden.
Bezwaar of vraag? Neem contact op met de gemeente
De gemeente vraagt inwoners en ondernemers met de gemeente contact op te nemen als zij een vraag of bezwaar hebben over hun aanslag. De gemeente kan vaak naar aanleiding van dit contact de aanslag of WOZ-waarde al in overleg aanpassen. Op deze manier is het niet noodzakelijk om het formele traject van bezwaar maken te starten.
Hoge kosten door externe bureaus
Sommige inwoners kiezen onnodig voor een no-cure-no-pay bureau, dat namens hen bezwaar indient. Terwijl verlaging van de WOZ-waarde, mits terecht, ook gewoon geregeld wordt als u zélf contact zoekt met de gemeente. Als er een bureau ingeschakeld wordt dan moet de gemeente daar proceskostenvergoedingen aan betalen en die rekeningen zijn niet mals. Het is niet voor niks dat het voor de aanvrager no cure no pay is. Neem gerust eerst contact op met de gemeente. In veel gevallen kan namelijk al snel samen gekeken worden naar een antwoord of oplossing.