Aziatische hoornaar
Een grote wespensoort die hier niet thuishoort
Gepubliceerd: 24 juli 2024
Provincie verwijdert nesten van Aziatische hoornaar nog 2 jaar
Gevonden nesten worden dan nog in opdracht van de provincie verwijderd. Ook blijft de provincie bijdragen aan de website Waarneming.nl als nationaal meldpunt voor de Aziatische hoornaar. Over 2 jaar bouwt de provincie de inzet voor de bestrijding van nesten af. Dit heeft de provincie besloten nadat onderzoek is gedaan naar het insect.
Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is een grote soort wesp met een zwart borststuk, een oranje band op het achterlijf en gele uiteinden aan de poten. De (beschermde) Europese hoornaar is iets groter en heeft meer geel en ook rood op haar lijf. De Aziatische hoornaar is een wesp die vliegen, hommels, limonadewespen en honingbijen eet. Het dier is een zogenoemde ‘invasieve exoot’. Dat betekent dat hij niet van nature voorkomt in Nederland en hier geen natuurlijke vijanden heeft. Deze wespensoort staat op een Europese lijst van invasieve exoten die beheerst moet worden. De Aziatische hoornaar komt momenteel vooral in de zuidelijke provincies voor. Ook in Noord-Holland worden steeds vaker nesten gevonden.
Onderzoek
De provincie Noord-Holland heeft samen met de provincie Zuid-Holland onderzoek laten doen naar de risico’s van de Aziatische hoornaar. Het onderzoek is uitgevoerd door het EIS Kenniscentrum Insecten. De Aziatische hoornaar vangt wel veel prooien, maar is volgens de onderzoekers geen bedreiging voor de biodiversiteit en volksgezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat het volledig uitroeien van de Aziatische hoornaar niet mogelijk is. Er zit dus niets anders op dan te leren samenleven met het insect. Dit moet samengaan met goede voorlichting aan inwoners en waar nodig gerichte maatregelen om de overlast te beperken.
Imkers maken zich zorgen
Uit het onderzoek blijkt dat de Aziatische hoornaar geen risico vormt voor hele honingbijenvolken, vanwege de verhouding tussen de omvang van een bijenvolk en het aantal honingbijen dat een Aziatische hoornaar eet. Toch maken imkers zich zorgen. Daarom wil de provincie met imkers onderzoeken of het mogelijk is een training op te zetten om te leren hoe nesten van de Aziatische hoornaar veilig verwijderd kunnen worden.
Risico op steken beperkt
Het risico op steken is beperkt. Incidenten met meervoudige steken komen bij de hoornaar alleen voor in de directe omgeving van het nest. De nesten van deze soort zitten vooral hoog in boomkruinen. In de uitzonderlijke gevallen dat de nesten toch ergens laag hangen, zoals in een heg langs een pad, wordt geadviseerd om deze nesten af te zetten met lint. Nadat een deskundige vastgesteld heeft dat het echt om een Aziatische hoornaar gaat, kan het nest zo snel mogelijk worden verwijderd.