Allerlekkerste salade
Culinaire tip uit Harry's Kitchen
Gepubliceerd: 20 maart 2024
Caesar Salade
Misschien wel de allerlekkerste salade van de hele wereld.
Deze overheerlijk salade is niet vernoemd naar Julius Caesar. De salade vindt zijn oorsprong in een restaurant net over de grens van de VS naar Mexico, in Tijuana. De Italiaanse chef Cesare Cardini ontwikkelde daar de alom bekende salade uit noodzaak in 1924. De bijzondere salade bestaat dit jaar dus al 100 jaar.
Tijdens extreme drukte en een tekort aan producten improviseerde hij namelijk deze salade, mensen kwamen vervolgens keer op keer terug voor de heerlijke smaakcombinatie die Cesare had gemaakt. De salade is dus vernoemd naar deze Italiaanse chef, de Caesar salade wordt dan ook een beetje gezien als een Italiaans gerecht.
Aan de gang:
Caesar salade, een van de meest klassieke salades gemaakt met romaine sla, eitjes, croutons en Parmezaanse kaas. En natuurlijk niet te vergeten de iconische dressing gemaakt van ansjovis, Parmezaanse kaas en knoflook.
Salade van chef Cesare Cardini
Gelukkig hoef je met deze Caesar salade in je repertoire nooit meer een saaie salade te eten! Hij is namelijk heerlijk vullend en voedzaam. Zout, romig, fris – alles zit erin en daardoor is het een echt smaakbommetje.
INGREDIËNTEN
1 klein stokbrood
2 eetlepels olijfolie
4 – 5 plakken bacon (vetrandje verwijderd)
1 krop romaine sla
6 ansjovisfilets, in de lengte gehalveerd
100 g geschaafde Parmezaanse kaas
krullen Parmezaanse kaas, extra, voor erbij
voor de dressing
2 eidooiers
2 teentjes knoflook, geperst
2 theelepels dijonmosterd
2 ansjovisfilets
2 eetlepels wittewijnazijn
1 eetlepel worcestersaus
175 ml olijfolie
BEREIDEN
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd het stokbrood in 15 dunne sneetjes en bestrijk ze aan beide kanten met de olie. Verdeel de sneetjes over een bakplaat en bak ze 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen en wrijf met de snijkant van een teentje knoflook over beide zijden. U kunt het gebakken brood vervolgens in grove stukken breken of in blokjes snijden.
Gril de bacon tot hij krokant is. Laat hem afkoelen op keukenpapier en breek hem in grove stukken.
Scheur de sla in stukken en doe hem in een grote schaal. Voeg de bacon, ansjovis, croutons en Parmezaanse kaas toe.
Doe voor de dressing de eidooier, knoflook, mosterd, ansjovis, azijn en worcestersaus in een keukenmachine. Voeg zout en peper naar smaak toe en meng alles in 20 seconden tot een glad geheel. Laat de motor draaien en voeg in een dunne straal genoeg olie toe voor een dikke, romige dressing.
Druppel de dressing over de salade en schep alles voorzichtig om. Bestrooi de salade met de krullen Parmezaanse kaas.
Het is ook heel lekker om wat avocado, komkommer of tomaat toe te voegen, extra voedzaam!
Eet smakelijk.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.