Achtergronden Witte Paal
Flarden geschiedenis omtrent pand van Assor
Gepubliceerd: 30 september 2022
Eind jaren 90
Eind jaren negentig verkoopt gemeente Schagen grond aan Mo Assor. Het was een restant stukje grond in de periode dat er weinig of géén grond werd verkocht op het bedrijventerrein Witte Paal. Het college was niet bereid het betreffende stuk om bestemmingsredenen (hetgeen de meerderheid vd commissie betwijfelde) te verkopen aan dhr. Assor. Dhr. Assor wilde in deze vestiging beginnen met digitale verkoop van auto’s. Hij was startende ondernemer en de meerderheid van de commissie GGZ was voor deze verkoop. De verkoopprijs behoefde niet het uiterste te zijn. In de prijsonderhandelingen met het college is een behoorlijke hogere prijs gevraagd. Dhr. Assor is daar uiteindelijk met tegenzin mee akkoord gegaan.
Deze B&W besluiten zijn niet meer terug te vinden is ons uit betrouwbare bron gezegd. En toenmalig wethouder Westerink herinnert zich er ook niets meer van, volgens de goed ingelichte wandelgangen.
2001
In deze periode is hij gestart met de bouw en is hij later er boven gaan wonen. In die periode is er ook brand ontstaan in zijn privéwoning in Hoep Noord. In deze periode is door de buren bij de wethouder geklaagd vanwege overlast bij de start van de bouw en materialen langs de weg. Niet alleen langs de weg, materiaal stond ook voornamelijk op de weg. Dhr. Assor gaf toen aan met de bouw bezig te zijn en hierdoor zou enige overlast zijn ontstaan. Beterschap werd beloofd, de jaren schreden voorbij, maar de belofte werd niet nagekomen.
2010-2011
En daar was er Motorhuis Schagen, die zich vestigde in dit pand. Motorhuis Schagen vertrekt per 3-1-2012 naar Opmeer.
2012
Brand in het bedrijfsgebouw Witte Paal 308. Menigeen krabt zich achter de oren, brand thuis en brand op bedrijf, maar wie hiervan de aanstichter is blijft onduidelijk.
Hierna komen er met grote regelmaat klachten van buurtbewoners/ondernemers. Zij vinden dat het uitgebrande pand de uitstraling van de Witte Paal behoorlijk aantast en omdat niet met de herbouw werd begonnen bleven de klachten aanhouden.
Ruim 20 jaar zitten de ondernemers die boven hun bedrijf wonen tegen de rotzooi aan te kijken. Dhr. Assor woonde in een keet die op gemeentegrond stond. Zijn spullen stonden op de openbare weg en momenteel woont hij in de showroom. Werkelijk alles is illegaal en werkelijk nergens wordt voldaan aan regels, vergunningen of bestemmingsplannen.
2014
Uiteindelijk werd er een sloopvergunning afgegeven maar er werd niet gesloopt. Wel kwam er een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning. De bouw werd gestart maar er werd niet afgebouwd. De gemeente kwam met een bouwstop omdat het bouwwerk niet aan de afspraken voldeed. Sloop werd geëist maar dhr. Assor vond dat de gemeente daar dan maar aan bij moest dragen. En nu bijna 10 jaar later staat er een gebouw wat in de verste verte niet voldoet aan de tekeningen en de vergunning en twee verdiepingen hoger dan überhaupt is toegestaan. Dhr. Assor speelt de discriminatiekaart en gaat keer op keer in beroep.
Terugkopen
En nu het persbericht verderop in de flessenpost met aannames waarvan de feiten niet in de openheid worden gedeeld.
De gemeente zegt er nu klaar mee te zijn en gaat handhaven. Het zal een moeizaam traject worden, de mediation heeft het ook niet kunnen oplossen. Dhr. Assor werkt niet mee en de sloop zal naar alle waarschijnlijkheid op kosten van de gemeente plaatsvinden. En als de gemeente het lapje dan nog goed zou kunnen verkopen dan spelen we een beetje quitte maar het is een incourant stukje grond dat moeilijk te verkopen is.